Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΜΟΥΣΑΚΑΣ


ΥΛΙΚΑ
  • 1 φλιτζάνι φυτίνη
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φλιτζάνια γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο, κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
  • αλάτι και πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •  Βάλε σε μια κατσαρόλα τη φυτίνη
    να ζεσταθεί καλά σε σιγανή φωτιά, και πρόσθεσε το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι και προσέχοντας να μη σβολιάσει. Ρίξε το ζεστό γάλα σταδιακά χτυπώντας το με το σύρμα και, όταν το μίγμα γίνει ομοιόμορφο και ψηθεί το αλεύρι, απόσυρε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξε τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
  •  Α, δεν είπαμε ότι τόση ώρα φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ, που είναι ομολογουμένως και το πιο μπελαλίδικο κομμάτι του μουσακά. Πρόσθεσε, λοιπόν, το τριμμένο τυρί, ανακάτεψε και άφησε την μπεσαμέλ σκεπασμένη με μια υγρή πετσέτα, για να μην κάνει κρούστα. Αν είναι σφικτή, πρόσθεσε λίγο γάλα.
  •  Με την μπεσαμέλ ξεμπερδέψαμε... Κόψε τώρα τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες και βάλ' τις σε ένα μπολ με νερό και αλάτι για μία ώρα περίπου να ξεπικρίσουν. Μετά, ξέπλυνέ τις, στύψ' τις, και βάλ' τις να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας, ώστε να μην πιτσιλάνε τώρα που θα τις τηγανίσεις με το ελαιόλαδο
    .
  •  Σόταρε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα με φυτίvη και ύστερα πρόσθεσε τον κιμά, το στιγμιαίο ζωμό λαχανικών και αλατοπίπερο, και ανακατέψτε μέχρι ο κιμάς να πάρει χρώμα. Πρόσθεσε στη συνέχεια τις τομάτες, τη δάφνη, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και ½ φλυτζάνι νερό και άφησέ τα πρώτα να βράσουν όλα μαζί για 25 λεπτά περίπου και ύστερα να κρυώσουν.
  •  Έχουμε λοιπόν τη μπεσαμέλ, τις μελιτζάνες και τον κιμά. Ήρθε η ώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους! Στρώσε τις μισές μελιτζάνες στο ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος, αλατοπιπέρωσέ τις και πασπάλισε με το τριμμένο τυρί. Πάνω στις μελιτζάνες στρώσε τον κιμά και πάνω στον κιμά τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζοντας με αλάτι, πιπέρι και τριμμένο τυρί.
  • Τελευταία και καλύτερη έρχεται η μπεσαμέλ. Πασπάλισε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ψήσε το μουσακά για 35 με 40 λεπτά σε φούρνο που έχεις προθερμάνει στους 200°C. Άφησέ τον να κρυώσει λίγο πριν τον κόψεις και τον σερβίρεις.
Καλή όρεξη!,



ΠΗΓΗ: www.cookoo.gr

   ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ SUPER MARKET ARISTA ΛΑΛΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ