Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΠΛΑΝΚΕΤ


ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό σπάλα μοσχαριού κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 2 κουταλάκια κοφτά, αλάτι μερικούς κόκκους πιπέρι
  • 5 μικρά καρότα κομμένα σε φέτες
  • 20 κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα
  • 2-3 κλωνάρια μαϊντανό
  • ½ φύλλο δάφνης
  • 3 κουταλιές κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές κοφτές φυτίνη
  • 2 κροκάδια αυγών
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • Για γαρνιτούρα :
  • ½ φλιτζάνι βρασμένα φασολάκια ή αρακά και σωταρισμένα με φυτίνη
  • Τρίγωνα φετάκια ψωμιού τηγανισμένα με φυτίνη
  • και προαιρετικά:
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. μανιτάρια σωταρισμένα με φυτίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • 1 Όλα αρχίζουν με μια κατσαρόλα. Βάλε μέσα 5 φλιτζάνια νερό, το κρέας, το κρεμμύδι, 2 κοφτά κουταλάκια αλάτι και τους κόκκους πιπεριού και άφησέ τα βράσουν για 1 ½ ώρα σε σιγανή φωτιά, αφαιρώντας στην αρχή τον αφρό που θα βγάλουν -γι' αυτό να μην έχεις καμία αμφιβολία.
  • 2 Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα καρότα, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φύλλο δάφνης, άφησέ τα να σιγοβράσουν ½ ώρα ακόμη. Μετά απ' όλα αυτά, το κρέας θα πρέπει να έχει μαλακώσει.
  • 3 Βγάλε, λοιπόν, την κατσαρόλα από τη φωτιά και το κρέας, τα καρότα και τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα. Φύλαξέ τα ζεστά σε μια πιατέλα και βράσε σε δυνατή φωτιά το ζωμό τους, για να συμπυκνωθεί. Στο τέλος πρέπει να σου έχουν μείνει μέχρι 3 φλιτζάνια, όχι παραπάνω.
  • 4 Δούλεψε τώρα το αλεύρι με 3 κοφτές κουταλιές φυτίνη
    και ρίξε το μίγμα στο ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 3 λεπτά. Βγάλε τη σάλτσα από τη φωτιά, χτύπησε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού και λίγο νερό, και πρόσθεσε το μίγμα στη σάλτσα. Ανακάτεψε το μίγμα σε σιγανή φωτιά για μερικά λεπτά, αλλά έχε το νου σου να μην το αφήσεις να βράσει. Ρίξε τη σάλτσα που έφτιαξες με τόσους κόπους πάνω στο κρέας και αντί για ένα απλό μοσχάρι, έχεις ένα «μπλανκέτ».
  • 5 Πρόταση σερβιρίσματος: γαρνιρισμένο με τα φασολάκια και τον αρακά ή με τα φετάκια ψωμιού και συνοδεία ρύζι πιλάφι άσπρο.Tip : Κανείς δεν σε εμποδίζει, αν θέλεις, να προσθέσεις στη σάλτσα μαζί με τους 2 κρόκους αυγών, ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος. Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, καλύτερα να αντικαταστήσεις τον αρακά και τα φασολάκια με 200 γρ. μανιτάρια.
Καλή όρεξη!

ΠΗΓΗ: www.cookoo.gr

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ SUPER MARKET ARISTA ΛΑΛΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ